Cursus bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s2022-12-07T21:00:03+00:00

Cursus bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s

Programma cursus:

  1. 8.30u:                  Inloop
  2. 8.45u:                  Start module 1
  3. 12.30u:                Lunch (wordt verzorgd)
  4. 13.30u:                Start deel 2
  5. 16.30u:                Afronding

Deze cursus is geschikt om kennis te maken met de wereld van de chroma’s. Bodems welke chemisch als identiek worden geanalyseerd kunnen in de praktijk heel anders functioneren. Een chroma geeft inzicht in de processen die hiervoor zorgen.

Geplande data en locatie

  • Woensdag 14 december in Barneveld bij Wencop Kwekerijen  aanmelden
  • Donderdag 15 december bij Perron 15 in Aarle-Rixtel aanmelden

In deze cursus staat bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s centraal. De techniek achter chromatografie wordt uitgelegd, je leert wat de verschillende aspecten van chroma’s betekenen en je leert zelf chroma’s lezen en interpreteren. Dit wordt gecombineerd met een praktische vertaalslag naar bodemverbeterende maatregelen om het teeltresultaat op korte en lange termijn te verbeteren. Deze cursus is ook geschikt om inzicht te verkrijgen in kwaliteit van organische bodemverbeterende producten zoals compost en bokashi.

Naast het lezen en interpreteren van chroma’s wordt aandacht besteed aan de invloed van verschillende type bemesting op de bodemprocessen. Ook de interactie tussen de bodem en het gewas is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

Na deze cursus is het duidelijk welke maatregelen kunnen worden genomen om de bodemkwaliteit te verbeteren en welke handelingen het beste aansluiten bij de eigenschappen van de bodem.

Deze cursus bestaat uit 2 dagdelen.

  • Op dagdeel 1 (ochtend) wordt de theorie besproken en leer je zelf chroma’s lezen.
  • Op dagdeel 2 (middag) worden strategieën besproken om de processen in de chroma (en dus in de bodem) te beïnvloeden. Ook kunnen zelf meegenomen chroma’s van de deelnemers in de groep worden besproken.

Zowel incompany cursussen als vrije inschrijving is mogelijk. Bij interesse kun je je opgeven via onderstaand formulier.

Interesse  / Aanmelden