Specialisatiecursus bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s2022-03-23T07:47:08+00:00

Specialisatiecursus bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s

Programma cursus:

 1. 8.30u:                  Inloop
 2. 8.45u:                  Start module 1
 3. 12.30u:                Lunch (wordt indien gewenst verzorgd)
 4. 13.30u:                Start deel 2
 5. 16.30u:                Afronding

Kosten:

 1. Cursus: € 215,-
 2. Lunch: € 15,-

Geplande data en locatie

 • Dinsdag 5 april in Aarle-Rixtel (Brabant). Perron 15, 5735 SC Aarle-Rixtel   aanmelden

In deze cursus staat bodemkwaliteit aan de hand van chroma’s centraal. De techniek achter chromatografie wordt uitgelegd, je leert wat de verschillende aspecten van chroma’s betekenen en je leert zelf chroma’s lezen en interpreteren. Dit wordt gecombineerd met een praktische vertaalslag naar bodemverbeterende maatregelen om het teeltresultaat op korte en lange termijn te verbeteren. Deze cursus is ook geschikt om inzicht te verkrijgen in kwaliteit van organische bodemverbeterende producten zoals compost en bokashi.

Naast het lezen en interpreteren van chroma’s wordt aandacht besteed aan de invloed van verschillende type bemesting op de bodemprocessen. Ook de interactie tussen de bodem en het gewas is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

Na deze cursus is het duidelijk welke maatregelen kunnen worden genomen om de bodemkwaliteit te verbeteren en welke bemesting het beste aansluit bij de eigenschappen van de bodem.

Deze cursus bestaat uit 2 dagdelen.

 • Op dagdeel 1 wordt de theorie besproken en leer je zelf chroma’s lezen.
  • Er wordt gevraagd om zelf grondmonsters te nemen en deze in te sturen om chroma’s van te laten maken.
 • Op dagdeel 2 worden de analyses van percelen van de deelnemers besproken om meteen praktische invulling te geven aan de opgestoken kennis en wordt dieper ingegaan op het interpreteren van de chroma’s en bodemverbeterende maatregelen.

Zowel incompany cursussen als vrije inschrijving is mogelijk. Bij interesse kun je je opgeven via onderstaand formulier.

Interesse  / houd me op de hoogte